6 meglepő dolog, amely szívinfarktushoz vezethet

1. Magas tesztoszteronszint

A tesztoszteron férfi nemi hormon, de nőkben is termelődik kis mennyiségben. A magas tesztoszteronszint növeli a koszorúér-betegség kockázatát, férfiakban és nőkben egyaránt. A tesztoszteron csökkenti a HDL – jó koleszterin szintjét, az LDL – rossz koleszterinszintet viszont növeli. Az emelkedett koleszterinszint magas vérnyomást okoz, amely hozzájárulhat a korai életkorban bekövetkező szívrohamhoz.

2. Sportolás hiánya

Amennyiben nem sportolunk rendszeresen, a hirtelen végzett fizikai munka veszélyt jelenthet szívműködésre. A stresszhormonok szintje hirtelen megemelkedik, melynek hatására nő a vérnyomás és a pulzus. Ha az erekben meszesedés van, vagy az érfalra kitapadt vérrög leválik, és a véráramba kerül, akkor nagyban megnő az esély a szívroham bekövetkeztére.

3. Zsíros ételek

A magas zsírtartalmú ételek az erek falában gyulladást idéznek elő, mely növeli az érelmeszesedés folyamatát. Kerülni kell az állati eredetű zsiradékok (sertészsír, szalonna, tejföl, zsíros sajtok) fogyasztását, melyek kedvezőtlenül hatnak szervezetünkre.

4. Foglepedék

A rendszeres fogápolás nemcsak a fogak és íny egészségét védi, hanem különböző gyulladások is elkerülhetőek általa. Étkezés után lepedék keletkezik a fogakon, mely táptalajul szolgál egyes baktériumok szaporodásának. A baktériumok fogínygyulladást idéznek elő, mely akár vérzéssel is járhat. Az íny sérülése következtében a mikroorganizmusok a véráramba kerülhetnek, ahol a vérlemezkékhez tapadva a vér alvadását segítik elő, ezek a véráramba kerülve komoly komplikációkat is okozhatnak.

5. Lelki trauma

Bizonyára sokan ismerik azokat a kifejezéseket, hogy „szívére vette”, „hevesen dobog”, „megszakad a szív”. Ezek a jelzők fizikai értelemben is léteznek, az érzelmi válságok szintén befolyásolják a szívbetegségek kialakulását.

6.Forgalmi dugó

A reggeli kapkodás, sietség nem tesz jót az idegrendszernek, a forgalmi dugó szintén növeli a feszültséget a szervezetben.  A stressz hosszú távon káros hatással van a szív-, érrendszerre, növeli a vérnyomást, az állandóan magas adrenalin szint fokozza a hipertónia kialakulásának esélyét.


Ha bármelyik – vagy akár több is ismerős – itt az idő újragondolni a mindennapokat.