A korai szívhalálozás egyik jelentős oka

A familiáris hypercholesterinaemia genetikailag öröklődő betegség, mely során az LDL koleszterin szintje extrém mértékben magas. A kiemelkedően magas koleszterin szint tizenháromszorosára növeli a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulását, és ezzel a korai szívhalálozás leggyakoribb okaként tartjuk számon.

A hypercholesterinaemia jelentős mértékben elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Az érelmeszesedés során az erek falára úgy nevezett plakkok rakódnak le, melyeket koleszterin és különböző zsírok alkotnak. Az érfalon lévő plakkok szűkítik az erek átjárhatóságát, ezáltal a vérkeringés romlik, az erek fala begyullad. Amennyiben a koszorús erekben jön létre érelmeszesedés, megnő az angina pectoris (szorító mellkasi fájdalom) és a szívinfarktus kialakulásának kockázata.

A különböző szűrővizsgálatok elvégzésével felmérhető az erek állapota, a szívműködés és az esetleges elváltozások is kivizsgálhatóak. Erre irányuló vizsgálat például a szívultrahang, carotis ultrahang, a szív CT, terheléses EKG, továbbá ajánlott a családi anamnézis feltérképezése, mely szintén segíti a pontos diagnózis felállítását.

A szívbetegségek megelőzéséhez hozzájárul a helyes életmód folytatása, azaz a szívbarát táplálkozás (zsírszegény ételek előnyben részesítése), a káros szenvedélyek kerülése (dohányzás, túlzott mértékű alkoholfogyasztás), valamint a rendszeres sportolás.