A leggyakoribb szívbetegségek és tünetek

Szívritmuszavar

A szívritmuszavar túl gyors, túl lassú vagy szabálytalan szívverések sorozatát jelenti. A gyors szívverést tachycardianak hívjuk, ez esetben a pulzus több mint 100/perc. A lassú szívverés, más néven bradycardia esetén a pulzus 60 alatti értéket mutat.  A tünetek nagyon változatosak lehetnek, legjellemzőbb a heves szívdobogásérzés, szédülés, fáradtság, ájulás, mellkasi fájdalom és nehézlégzés.

Szívbillentyű hiba

A billentyűk feladata a vér normál irányú áramlásának szabályozása a pitvarok és kamrák, illetve a nagy erek irányába. Funkcióképességük csökkenéséhez szívbelhártya-gyulladás, szívizom-gyulladás, meszesedés vezethet, de veleszületett rendellenességként is előfordul.

Tünetei sokrétűek, attól függnek, hogy mely billentyű meghibásodását érinti. A leggyakoribb panaszok közé soroljuk a heves szívdobogást, nehézlégzést, légszomjat, tüdőödémát, fáradékonyságot, mellkasi fájdalmat (angina).

Szívkoszorúér-betegség

A koszorúserek a szívizmot látják el vérrel. Az erek elmeszesedése során átjárhatóságuk nagymértékben csökken, ezáltal a szívizom nem jut elegendő vérhez és oxigénhez. A szívizom csökkent vagy megszűnt vérellátása a szövetek elhalásához vezet. A folyamatot mellkasi fájdalom jelzi, eleinte rövid ideig tart, szakaszos, fizikai aktivitás során rosszabbodik. A fájdalom kiterjedhet a bal karba, vállba, de akár a szegycsont, gyomorszáj környékére is kisugározhat. Az állapot romlásához hozzájárul a véráramba került vérrög. Amennyiben nem fordulunk időben orvoshoz, akár szívroham is kialakulhat.


A szívbetegségek megelőzhetőek, ha odafigyelünk életmódunkra. Zsírszegény táplálkozás, rendszeres testmozgás, káros szenvedélyek, mint dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás mellőzése hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. De ha bármelyik – vagy akár több is ismerős – itt az idő újragondolni a mindennapokat.