A magas vérnyomás jelei

Néhány tipikus panasz, amelyet a magas vérnyomás válthat ki:

  • Szédülés: gyakran kialakul vérnyomás-ingadozás miatt.
  • Fejfájás, főként a tarkó tájékán: jellemzően a reggeli órákban jelentkezik a fejfájás, mely fizikai aktivitás hatására fokozódhat.
  • Mellkasi fájdalom (angina pectoris): a szívinfarktus intő jele lehet a mellkasi szorító fájdalom. Amennyiben a fájdalom nem szűnik meg egy órán belül, már nem angina pectorisról beszélünk, hanem szívinfarktusról.
  • Szívinfarktus, agyvérzés: a kezeletlen hipertónia hosszútávon súlyos szövődményeket okozhat. A túlságosan magas vérnyomás az erek falára jelentős nyomást gyakorol, melynek következtében az érfalban mikrosérülések keletkezhetnek. Az érfal sérülés fokozza a vérrögök kialakulását, melyek a koszorúserekben, vagy az agy egyes artériáiban elzáródást okozhatnak.

Amennyiben életmódunk, vagy a genetikai hajlam indokolja, érdemes rendszeresen mérni a vérnyomásunkat. Az idejében elkezdett gyógyszeres kezelés, valamint az életmódváltás nagyban hozzájárul a szív-, érrendszer védelméhez és a súlyos szövődmények elkerüléséhez.

A teendők szempontjából teljesen mindegy, hogy mi a hipertónia oka. A vérnyomás szinten tartása érdekében be kell tartani néhány fontos pontot. Ezek csökkenthetik a szívbetegség kockázatát és hozzásegítik Önt az egészségesebb élethez.  Az elsődleges betegségmegelőzés az életmódváltás. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres sportolás, a dohányzás elhagyása mind hozzájárulhat, hogy elkerüljük a szív- és érrendszeri betegségeket. Szükség esetén – vérnyomászavar, cukorbetegség, elhízás – a gyógyszeres kezeléssel is lehet csökkenteni a kockázati tényezőket.