A mozgás a leghatékonyabb orvosság

Mozgással az emberek jelentős pénzösszegeket takarítanak meg az egészségbiztosító számára.

 

Azok a kardiovaszkuláris betegek, akik legalább az ajánlott mozgásmennyiség minimumát teljesítik, évente több mint 2500 dollárnyi egészségügyi ellátási költséget spórolnak meg, írja a Journal of the American Heart Association egy tanulmánya. Az American Heart Association/American Stroke Association szabadon olvasható folyóiratában közölt kutatás kiemeli, hogy az egészséges emberek és a kardiovaszkuláris betegek egyaránt jelentős pénzösszegeket takarítanak meg az egészségbiztosító számára, ha mozognak annyit, amennyit számukra az egészségügyi ajánlások javasolnak – írja a medicalonline.hu portálja.

Habár széles körben ismert, hogy a rendszeres, közepes erősségű testmozgás csökkenti a szívbetegség, az agyvérzés és számos krónikus betegség, így a diabétesz vagy a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, érdemes azt is hangsúlyozni, hogy a testmozgásnak pozitív hatása van az egészségügyi költségekre is, nyilatkozta Khurram Nasir, a tanulmány (Economic Impact of Moderate–Vigorous Physical Activity Among Those With and Without Established Cardiovascular Disease: 2012 Medical Expenditure Panel Survey) utolsó szerzője.

A vizsgálatban részt vevő, kardiovaszkuláris betegségekben (szívkoszorúsér-betegség, agyvérzés, szívinfarktus, aritmiák, perifériás artériabetegség) szenvedők esetében nagyobb volt az egészségügyi költség, mint az egészségesek esetén, azonban azok a kardiovaszkuláris betegek, akik mozogtak annyit, amennyi az ajánlásokban szerepel, átlagosan több mint 2500 dollárral (665 000 Ft) kevesebbe kerültek az egészségbiztosítónak, mint azok, akik nem teljesítették az ajánlásokat.

A kutatók hangsúlyozták: ha csak a fizikailag inaktív kardiovaszkuláris betegek ötöde elkezdene eleget mozogni, a nemzet már akkor is milliárd dollárra rúgó összeget takaríthatna meg. Mint Nasir kifejti, egyértelmű az üzenet a betegek felé: nincs jobb orvosság a betegségkockázat és az egészségügyi kiadások csökkentése érdekében, mint a fizikai aktivitási szint optimalizálása.