A stressz és a kardiológiai problémák

A stresszelmélet Selye János nevéhez fűződik, mely szerint a szervezet az őt érő pozitív és negatív ingerekre egyforma módon reagál. Selye a szervezetet érő ingereket stresszornak, az állapotot pedig stressznek nevezte el. Az inger működésbe hozza az idegrendszert, mely aktiválja a hipotalamo-hipofízis rendszert. A rendszer aktiválása hormonok (adrenalin, kortizol) elválasztását serkenti, melyek előidézik a stressz okozta tüneteket. Ilyen hatások például az erős szívdobogás, légvételek számának fokozódása, vércukorszint emelkedése, verejtékezés, izmok megfeszülése.

Magas vérnyomás

Az életvitelből adódó, mindennapi stressz elsődleges hipertonia kialakulásához vezet. Az állandóan termelődő adrenalin fokozza a szívműködést, szűkíti az ereket, mely hatására a vérnyomás nő, tartóssá válik. A magas vérnyomás kockázati tényező, fokozza az erek elmeszesedésének folyamatát, növeli a szívinfarktus, agyvérzés kialakulását.

Angina pectoris

A stressz a koszorúerek állapotromlásához vezet, ugyanis a fokozott szívműködés nagyobb mennyiségű véráramlást idéz elő. A fokozott vérmennyiséget a szív nem tudja megfelelően keringetni, a szívizomhoz kevesebb vér jut. A szívizom elégtelen vérellátása (hipoxia) mellkasi szorító fájdalmat okoz, ezt más néven angina pectorisnak hívjuk.

Metabolikus szindróma

A szindróma a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, illetve cukorbetegség tünet együtteseit foglalja magában. A stressz megemeli a vércukorszintet, amely az erekben szűkületet idéz elő. A rosszul beállított vércukorszint hatására fokozódik a zsírnemű anyagok kitapadása az érfalra, mely érelmeszesedéshez vezet. Hosszútávon az erek falának rugalmatlanná válása miatt csökken a szív-, érrendszer megfelelő működése. A keringés romlása az összes szerv vérellátását csökkenti.

Mint láthatjuk a stressz az egész szervezetet érintő negatív, káros hatás, mely szinte minden ember életében jelen van nap, mint nap. Egészségünk megőrzése érdekében érdemes lazító gyakorlatokat, meditációt végezni, ezáltal is támogatva immunrendszerünk megfelelő működését.