A szauna hatása a szívre

A verejtékezés lényege, hogy a szervezet megtartsa maghőmérsékletét, azaz a 37,5 fokot, továbbá elősegíti a méreg-, és salakanyagok kiürülését. A fokozott izzadás elősegítésének érdekében a bőr erei kitágulnak, vérkeringésük fokozódik, ezáltal a szívnek is fokozottabb munkára kell kényszerülnie.

Sokáig úgy tartották, hogy a szauna káros lehet a szívbetegek számára, mára azonban számos vizsgálat bebizonyította, hogy a szívproblémákkal küzdők is bátran beülhetnek a forró levegőjű kabinba. A szaunázás során a test nyugalmi állapotban van, így a fokozott vérellátást a szív könnyebben el tudja látni, mint például fizikai munka közben. A szaunázás hatására a szív pumpafunkciója intenzívebb, a kamrákból több vér ürül, így minden szívverésnél több vér kerül az erekbe.

A hő hatására nem csak a bőr erei tágulnak, hanem a szervezetben is létrejön egy általános értágulat. Ennek következtében a koszorúserek is több vért tudnak befogadni, így a szívizom vérellátása jelentős mértékben javul. A szaunázás összességében nincs káros hatással a szívműködésre, mind inkább jótékonyan hat annak működésére.

A téli időszakban javasolt egy héten többször is szaunázni, ezzel hozzájárulunk immunrendszerünk megerősítéséhez, és könnyebben kivédhetőek a különböző vírusos megbetegedések.

Súlyos szívbetegség vagy szívelégtelenség esetén azoban mindenképpen konzultáljon kardiológusával a szaunázás javasolt mértékéről!