Aki sportol, annak a szíve egészséges

A testedzés ideje alatt a szív pumpafunkciója hatékonyabb, a véráramlás felgyorsul. A sejtekhez az oxigénben és tápanyagban gazdag vér hamarabb jut el, így a szöveti regeneráció is intenzívebb. A szív fokozott működésének következtében a szívizmot ellátó kis erek száma megnő a hatékonyabb vérellátás érdekében. A szív javuló oxigénellátása pedig segít megelőzni a szívinfarktus kialakulását.

A rendszeres mozgás hatásaihoz alkalmazkodik a szív-, és érrendszer, csökken a pulzusszám és a vérnyomás is.

Ahogy láthatjuk, a sportolás rengeteg jótékony hatással bír elsősorban a szív-, érrendszerre nézve. Azonban nem szabad elfeledkeznünk a rendszeres kardiológiai vizsgálatok fontosságáról, ugyanis vannak olyan rejtett szívbetegségek, melyek a sportolás ideje alatt panaszokat okozhatnak. Ennek érdekében ajánlott évente kardiológiai szűrővizsgálaton részt venni, mely során felmérhetőek az egyén testi adottságai, terhelhetősége, és meghatározható a sportolás intenzitása a felmért képességek eredménye alapján. A vizsgálat többnyire szívultrahangra, nyugalmi és terheléses EKG-ra, továbbá 24 órás EKG monitorozálásra, szükség esetén további vizsgálatokra terjed ki.

A sportolás az egész szervezetre hat, általa számos betegség megelőzhető. Az edzés leginkább a szív-, és érrendszerre van preventív hatással, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin szintet és növeli a szívizmok oxigénellátását. Ezen tényezők jelentősen összefüggnek különböző kardiológiai betegségekkel, tehát a rendszeres testmozgással nagyban lecsökkentjük a szívproblémák kialakulásának esélyét.