Áldozzon szívére fél órát az újévben!

A szűrővizsgálatok elvégeztetése nem csak panaszok esetén javasolt, hanem akkor is, ha súlyfelesleggel rendelkezünk, ülő életmódot folytatunk, valamint a táplálkozásunkra nem jellemző a rendszeres zöldség-, és gyümölcsfogyasztás. Ezen rizikófaktorok nagyban befolyásolják a szív-, érrendszert érintő megbetegedések kialakulását. Számos vizsgálat áll rendelkezésre, mellyel könnyen megállapítható szívünk állapota.

EKG vizsgálat

Az elektrokardiográfia a szív ingerképzését vizsgálja. Számos megbetegedés kivizsgálásra alkalmas, mint például szívritmuszavar, szívmegnagyobbodás,  koszorúér-betegség, és szívizomgyulladás diagnosztizálására.

Terheléses EKG

Némely szívbetegség tünetei fokozott izommunka következtében jelentkeznek, ennek kivizsgálásra alkalmazható a terheléses EKG. Biciklizés vagy futópadon való futás ideje alatt a test különböző pontjaira felhelyezett elektródák kimutatják, hogy a mellkasi panaszokat a koszorús erek megbetegedése okozza-e, illetve fény derülhet a ritmuszavarokra és a kóros vérnyomásemelkedésre is. 

Szívultrahang

A szívultrahang a szívbillentyűk, a szívizomzat és a szívburok állapotát meghatározó diagnosztikai eljárás. A szívbillentyű műtét szükségessége is jól diagnosztizálható általa.

Vérnyomásmérés

A vérnyomás értékének meghatározásával számos betegségre fény derülhet, mint például az érelmeszesedésre. A 24 órás vérnyomásmérés (ABMP) segítségével még pontosabb értékeket kaphatunk, mely által a szív állapota pontosabban meghatározható. A 24 órás vérnyomás mérés elvégzése rossz alvás esetén is javasolt, így az alvási apnoe diagnózisának első lépése lehet. Az apnoe szintén egy jelentős szív- és érrendszeri rizikófaktor.