Blog

Hogyan szabályozhatjuk a stressz által kiváltott súlygyarapodást?

Stresszes időszakban gyakran nehezebb az egészséges táplálkozás. Ezenkívül, különösen a magas stressz idején, sokat eszünk az érzelmi szükségletek kielégítése érdekében – ezt ’stresszfogyasztásnak’ vagy ’érzelmi étkezésnek’ hívjuk. Stressz esetén ráadásul inkább a magas kalóriatartalmú ételeket fogyasztjuk még akkor is, ha nincs igazán étvágyunk.

Tovább olvasom »

A fogyasztói egészség alapjai

Emlékszik, hogyan szerezte meg az egészségével kapcsolatos információkat az internet előtt? Valószínűleg az orvosa volt az egyetlen hiteles forrás, és ez azt jelentette, hogy el kellett hozzá mennie egy vizsgálatra.

Tovább olvasom »

Mi az elhízás?

A testzsír legfontosabb feladata az élelmiszer-tartalékok tárolása. Az őstörténeti időkben a természetes kiválasztódás az olyan genotípusokat kedvelte, amelyek a komisz feltételeket a legtöbb zsír tárolásával vészelték át. Mivel a történelem során az állandó alultápláltság volt a jellemző, a génfejlődés a zsírtárolásnak kedvezett. Mikortól okoz a testzsír fejtörést?

Tovább olvasom »

Mi az a koronavírus?

udósok majdnem egy évtizeden át kutatták egy új halálos vírus eredetét Kína legmagasabb hegyein és legeldugottabb barlangjain át, míg végül  megtalálták a Shitou Barlangban élő denevérekben.

Tovább olvasom »

Mi történik egy szívroham során?

A világon körülbelül 7 millióan halnak meg évente szívinfarktus miatt, és az érrendszeri betegség, mely szívinfarktust és agyvérzést okoz, a világ egyik vezető gyilkosa. Mi okozza a szívinfarktust?

Tovább olvasom »

Kockázatos-e a szabadtéri edzés levegőszennyezett területen?

Mi a helyzet, ha asztmája vagy más egészségügyi problémája van? Bár az aerob tevékenység az egészséges életmód egyik kulcsa, a légszennyezés és a testmozgás együttese egészségtelen kombináció lehet. Ez különösen igaz, ha asztma, cukorbetegség, vagy szív- és tüdőbetegség áll fenn. Kisgyermekek, idősek, valamint a szabadban dolgozó vagy edző emberek különösen érzékenyek lehetnek a kültéri levegőszennyezés hatásaira.

Tovább olvasom »

Milyen egy normális nyugalmi pulzusszám?

Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb pulzusszám a nyugalomban hatékonyabb szívfunkciót és jobb szív- és érrendszeri alkalmasságot jelent. Például egy jól képzett sportoló normális nyugalmi szívfrekvenciája közelebb lehet a 40 ütemhez percenként. Viszont..

Tovább olvasom »

A stressz felel érte?

A stressz és az izgalom a szív-érrendszeri megbetegedések fő okozója – derült ki egy amerikai kutatásból. Az amerikai kardiológusok éves konferenciáján közzétett felmérés szerint a stresszmentes életmód akár 60 százalékkal is csökkentheti a szívroham és a stroke esélyét.

Tovább olvasom »

A gyógytorna unalmas – inkább játsszunk helyette!

Ha gyógykezelésre járunk és hazafelé tartunk az egyórás gyógytorna után, a legkevésbé sem vágyunk rá, hogy otthon egyedül zűrös gyakorlatokat végezzünk, melyek sokára hoznának csak eredményt. Cosmin Mihaiu TED-előadó egy szórakoztató és olcsó megoldást mutat be, amely az unalmas gyógytorna-gyakorlatokat könnyen megtanulható videojátékká alakítja át.

Tovább olvasom »

Szeretné, ha az agya lenne az erőssége? Mozogjon!

Az edzés nem csak a testre hat. Kiderült, hogy amit egy jobb bicepsz erősítésére csinál, az agynak is segít. Több kutatás és  tanulmány mutatja, hogy néhány testgyakorlat segít fitten tartani az agyat. És a legjobb hír, a testmozgással erősebb agyat is lehet építeni. Ez csak pár figyelemre méltó eredmény, melyek talán motiválhatják Önt, hogy esetleg elkezdjen edzeni. A rendszeres edzés erősíti és fejleszti az agyat, akárcsak a testet.

Tovább olvasom »

A leggyakoribb szívbetegségek és tünetek

Mindenki sokat hallott már a szívbetegségekről. Vajon tudja-e, mely betegségeket foglalja magába? Valójában nincs egyetlen olyan tünet sem, ami 100 százalékosan bizonyítaná a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, de bizonyos tünetek megjelenése valószínűvé tehetik e betegségek diagnózisát.  Nézzük a tüneteket.

Tovább olvasom »

Úgy mint a profiknak!

Ugyanaz a képzési és táplálkozási program mindenki számára pontos mérési módszerek nélkül? Nem csoda, hogy az egészségre érzékenyek 95% -a nem éri el célját és gyakran feladja. Akár fogyás, izomépítés, akár testformálás – a DYNOSTICS Vo2 Max segítségével az ügyfelek rendkívül hatékony és holisztikus testkezelést tesznek lehetővé.

Tovább olvasom »

Miét nem sportolunk?

Kifogások amelyek többnyire csak kifogások, hiszen a rendszeres testmozgás beépítése a mindennapi életünkbe sokszor nem egyszerű. Néhány praktikus tanács, hogyan győzzük le a közénk és a mozgás közé álló akadályokat…

Tovább olvasom »

A nők és a futás

Bármilyen életterület által támasztott kihívásról is legyen szó, az utóbbi ~10 évben – kortól függetlenül – egyre több magyar nő választ a feltöltődésre, kikapcsolódásra, illetve inspirálódásra egyszerű, egészséges és sportos megoldást: a futást. Maraton vagy félmaraton, 1km vagy 21km – számukra nemcsak távok hossza, és nem is csak a percekben mérhető teljesítmény a mérvadó, hanem összességében a futás nyújtotta élmény – derül ki a Budapest Sportiroda (BSI) 10 évre visszanyúló adataiból.

Tovább olvasom »

Szívbetegség és sportolás

A mozgásszegény életmód jelentősen növeli a szív-, érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett fokozza az elhízásra, magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre, illetve érelmeszesedésre való hajlamot. A rendszeres testmozgás

Tovább olvasom »

Hogy javítottam meg a szívemet?

Hogyan kezdünk ilyesmibe bele? Nos, ez itt egy hosszmetszeti kép belőlem. Láthatják középtájt azt a szerkezetet, kitüremkedő kis képződményt. Az a bal kamra, az aortabillentyűn préseli keresztül a vért — az aortabillentyű két működő zsebét láthatják — fent a felszálló aortában…

Tovább olvasom »

Fuss egy egészségesebb életért, mert a futás boldoggá (is) tesz!

Manapság hajlamosabbak vagyunk a lustálkodásra. Az ember szívesebben tölti idejét otthon- a klíma mellett- , vagy a vízparton hűsölve, ennek következtében a fontos dolgok, mint testmozgás a háttérbe szorulnak. Azonban a lustaság elkerülése és a szervezetünk egészségének megőrzése érdekében ajánlott egy kis mozgást beiktatni unalmasabb estéinkre, de célszerűbb kitűzni célul, hogy adott nap, vagy adott héten mennyit és mikor kell, hogy mozogjunk!

Tovább olvasom »

Befolyásoló tényezők

Életkor? Elhízás? Rossz táplálkozás vagy dohányzás? Genetika, esetleg földrajzi és szociális vagy demográfiai jellemzők? Mind, mind a vérnyomást negatívan befolyásoló tényezők.

Tovább olvasom »

Hogy barátkozzunk meg a stresszel?

Stressz. Szívünk gyorsabban ver tőle, légzésünk felgyorsul, homlokunk pedig az izzadságtól gyöngyözni kezd. A stresszt mind ez idáig ellenségként kezelték, egy új kutatás azonban felfedi, hogy a stressz csak abban az esetben van rossz hatással egészségünkre, ha így gondolkodunk róla. Kelly McGonigal pszichológus arra sarkall, hogy pozitívumként tekintsünk a stresszre, és bemutatja a stressz csökkentésének eddig ismeretlen eszközét…

Tovább olvasom »

A magas vérnyomás jelei

A hipertónia (más néven magas vérnyomás) sokáig rejtve maradhat, és csak akkor derül fény a betegség meglétére, ha már kialakult valamely szövődmény is. Nem véletlenül hívják néma gyilkosnak, mert szinte észrevétlenül is képes súlyos szervkárosodásokat előidézni. A különböző jelekre emiatt érdemes nagy figyelmet fordítani, hogy egészségünket hosszútávon is megóvjuk. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a mért érték 140/90 Hgmm feletti.

Tovább olvasom »

A korai szívhalálozás egyik jelentős oka

A korai szívhalálozás mind a mai napig nagy kihívást jelent a kardiológusok számára, melynek hátterében számos megbetegedés állhat. Kiemelkedően fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk szűrővizsgálatokon, mely nagyban hozzájárul a betegségek idejében történő felfedezéséhez.

Tovább olvasom »

A szauna hatása a szívre

A szauna jótékonyan hat az egész szervezetre, immunrendszer erősítő és méregtelenítő hatású. A magas hőmérséklet hatására a bőr erei kitágulnak, a szervezet izzadással reagál a meleg levegőre.

Tovább olvasom »

Mikor forduljunk orvoshoz sportolás előtt?

A rendszeres edzés segít kontrollálni a súlyt, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és erősíti a csontokat és az izmokat. De ha az edzés alatt egészségügyi problémák jelentkeznek, akkor érdemes orvoshoz fordulni a következő edzés előtt.

Tovább olvasom »

Áldozzon szívére fél órát az újévben!

Érdemes az újévben időt szánni egészségi állapotunk felmérésére, és tisztában lenni az esetleges problémákkal, hogy minél előbb elkezdhesse szakorvosunk a megfelelő kezelést. A szűrővizsgálatok elvégzésével fény derülhet egyes rejtett betegségekre, általuk idejében meg lehet kezdeni az állapotot igénylő kezeléseket.

Tovább olvasom »

Nagyobb a szívbetegség kockázata télen

A vezető halálokok első helyén a szív-, érrendszeri megbetegedések állnak. Statisztikai adatok szerint évente 17,5 millió ember hal meg a világon valamely kardiovaszkuláris betegség miatt, az előrejelzések alapján pedig ez a szám évről-évre nőni fog. Hazánkat tekintve évente 100 000 emberből több mint 790-en halnak meg valamely szívbetegségben.

Tovább olvasom »

Aki sportol, annak a szíve egészséges

A rendszeres testmozgással hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez. Általa elkerülhető a súlygyarapodás, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, sőt egyéb, például a daganatos betegségekben történő halálozás is csökken.

Tovább olvasom »

A sportolók szívének egészsége

Sporttevékenység közben megemelkedik a pulzusszám és fokozódik a vérkeringés. A rendszeres fizikai terhelés során a szívizmot ellátó kis hajszálerek száma megnövekszik, hogy a szívizmok több oxigénhez jussanak. A szívizmok megerősödésével megnő a szív tömege, ezt a jelenséget nevezzük sportszívnek.

Tovább olvasom »

Kardiológiai vizsgálatok fontossága a sportolók körében

A sportolók szív-, és érrendszeri vizsgálataival a sportkardiológia foglalkozik. A vizsgálatok közé tartozik a szívultrahang, a nyugalmi és terheléses EKG, továbbá laborvizsgálat is szükséges az egészségi állapot teljes felméréséhez. A vizsgálati eredmények alapján további vizsgálatok is szükségesek lehetnek, például szív CT, szív MR vagy 24 órás EKG monitorizálás.

Tovább olvasom »

Szívből jövő üzenet

Van egy szívből jövő üzenetünk számodra!

Partnerünk, a WIWE készülékek forgalmazója ismét árkedvezményt biztosít, ha 2017. november 7-ig vásárolod meg új készülékedet.

Tovább olvasom »

Menyhárt Doktornő a 2017-es FINA szakmai gárdájában

Magyarország idei legnagyobb eseménye a Vízi Világbajnokság (FINA) volt. Budapesten több helyszínen, továbbá Balatonfüreden is létesítettek versenypályákat a sportolók megmérettetésére. A rendezvény ideje alatt a Semmelweis Egészségügyi Kft. orvosai, ápolói, gyógytornászai és asszisztensei biztosították az egészségügyi szolgáltatásokat, valamint meghirdetett jelentkezési lap kitöltésével további orvosok is regisztrálhattak önkéntesnek. Az egészségügyi team tagja volt Dr. Menyhárt Orsolya is.

Tovább olvasom »

Öröklődhet a szívbetegség?

Az örökletes szívbetegségek hátterében genetikai hajlam áll, de nem hagyható figyelmen kívül a szülői minta sem. A szokások, mint például az étkezés, a káros szenvedélyek (dohányzás, alkoholizmus) is öröklődhetnek, melyek a későbbiekben szív-, érrendszeri betegségekhez vezetnek.

Tovább olvasom »

Mellkasi fájdalom okai

A mellkasi fájdalom számos betegség tünete lehet. Megkülönböztetünk kardiális (szív-, érrendszeri) eredetű, valamint nem szív eredetű mellkasi fájdalmat.

Tovább olvasom »

A vérnyomás-szabályozás genetikai háttere

Eddig a hipertónia-kockázatért felelős genetikai háttér két százalékát ismertük, most a Nature Genetics-ben megjelent három tanulmány révén megduplázódott a tudásunk. Milyen módszertannal dolgoznak az óriási vizsgálatok?akértői most terjedelmes tanulmányban foglaltak állást.

Tovább olvasom »

Hipertónia-szuperszűrés

Minden harmadik felnőtt hipertóniás, s egyre nő a serdülő hipertóniások száma is. Ugyanakkor a betegek fele nem tud betegségéről, illetve nem kap megfelelő kezelést. Emiatt az Egyesült Államokban a szűrővizsgálatok kiterjesztésén gondolkoznak.

Tovább olvasom »

Szívünknek kedves a csönd

Éjjel vagy nappal a külső zaj kellemetlen stresszhatás, szubjektív és objektív következményekkel. Most német kutatók tanulmánya jelezte, hogy a városi közlekedés zaja növeli a szívinfarktus rizikóját.
Éjjel vagy nappal a külső zaj kellemetlen stresszhatás, szubjektív és objektív következményekkel. Most német kutatók tanulmánya jelezte, hogy a városi közlekedés zaja növeli a szívinfarktus rizikóját.

Tovább olvasom »

A mozgás a leghatékonyabb orvosság

Mozgással az emberek jelentős pénzösszegeket takarítanak meg az egészségbiztosító számára. Azok a kardiovaszkuláris betegek, akik legalább az ajánlott mozgásmennyiség minimumát teljesítik, évente több mint 2500 dollárnyi egészségügyi ellátási költséget spórolnak meg, írja a Journal of the American Heart Association egy tanulmánya.

Tovább olvasom »