2020-07-01

Mi az a koronavírus?

udósok majdnem egy évtizeden át kutatták egy új halálos vírus eredetét Kína legmagasabb hegyein és legeldugottabb barlangjain át, míg végül  megtalálták a Shitou Barlangban élő denevérekben.
2020-05-20

5 kulcsfontosságú kérdés az új koronavírussal kapcsolatban

A COVID-19 továbbra is fenyeget! Adam Kucharski fertőzőbetegség-szakértő öt kulcsfontosságú kérdésre válaszol az új koronavírussal kapcsolatban, feltárja a terjedésével, az állami szervek intézkedésével összefüggő tényeket…
2020-02-01

“Minden élet számít” – Dr. Menyhárt Orsolya a Női Egészég Éve kezdeményezés-ben

Elindult a Női Egészég Éve kezdeményezés, melynek célja, hogy minél több nő menjen el 2020-ban szűrővizsgálatokra. A szervezők egy friss kutatás eredményeit is ismertették, mely a magyar nők egészségtudatosságába nyújt betekintést.
2020-01-02

Egészséges menük és vásárlási stratégiák

Több időt és figyelmet szeretne fordítani egészsége javítására és megőrzésére idén? Adunk néhány tippet, hogyan vágjon bele egy új, egészségesebb életbe.
2019-12-09

Van-e a kávénak egészségügyi előnye?

A kávé kérdése régóta téma. Korábban egyes tanulmányok összefüggést találtak a kávéfogyasztás és az általános halálozás és esetleg a kardiovaszkuláris mortalitás között.
2019-11-29

Vaj vagy margarin?

Melyiket célszerű használni a szívünk egészségének az érdekében – vaj vagy margarin?
2019-11-19

A fogyasztói egészség alapjai

Emlékszik, hogyan szerezte meg az egészségével kapcsolatos információkat az internet előtt? Valószínűleg az orvosa volt az egyetlen hiteles forrás, és ez azt jelentette, hogy el kellett hozzá mennie egy vizsgálatra.
2019-10-18

Hogyan szabályozhatjuk a stressz által kiváltott súlygyarapodást?

Stresszes időszakban gyakran nehezebb az egészséges táplálkozás. Ezenkívül, különösen a magas stressz idején, sokat eszünk az érzelmi szükségletek kielégítése érdekében – ezt ’stresszfogyasztásnak’ vagy ’érzelmi étkezésnek’ hívjuk. Stressz esetén ráadásul inkább a magas kalóriatartalmú ételeket fogyasztjuk még akkor is, ha nincs igazán étvágyunk.
2019-09-23

Mikor jobb súlyemelést végezni? Egy aerob edzés előtt vagy után?

Az, hogy aerob edzés előtt vagy után végzünk-e súlyemelést, csak is rajtunk múlik. A kutatások nem bizonyították egyértelműen, hogy az egyik változat jobb, mint a másik…
2019-09-04

Mi az elhízás?

A testzsír legfontosabb feladata az élelmiszer-tartalékok tárolása. Az őstörténeti időkben a természetes kiválasztódás az olyan genotípusokat kedvelte, amelyek a komisz feltételeket a legtöbb zsír tárolásával vészelték át. Mivel a történelem során az állandó alultápláltság volt a jellemző, a génfejlődés a zsírtárolásnak kedvezett. Mikortól okoz a testzsír fejtörést?
2019-08-05

Mélyvénás trombózis dióhéjban

A  mélyvénás trombózis, illetve a vénás tromboembólia, az érrendszer egyik leggyakrabban előforduló betegsége – érdemes figyelni rá.
2019-07-26

Mi történik egy szívroham során?

A világon körülbelül 7 millióan halnak meg évente szívinfarktus miatt, és az érrendszeri betegség, mely szívinfarktust és agyvérzést okoz, a világ egyik vezető gyilkosa. Mi okozza a szívinfarktust?
2019-07-10

Az energiaitalok valóban növelik az ember energiáját?

A legtöbb energiaital nagy mennyiségben tartalmaz koffeint, amely átmeneti energia feltöltést biztosít. Néhány energiaital cukrot és más anyagokat tartalmaz. Az energia-növelés azonban rövid életű, és több problémát is okozhat…
2019-06-19

Kockázatos-e a szabadtéri edzés levegőszennyezett területen?

Mi a helyzet, ha asztmája vagy más egészségügyi problémája van? Bár az aerob tevékenység az egészséges életmód egyik kulcsa, a légszennyezés és a testmozgás együttese egészségtelen kombináció lehet. Ez különösen igaz, ha asztma, cukorbetegség, vagy szív- és tüdőbetegség áll fenn. Kisgyermekek, idősek, valamint a szabadban dolgozó vagy edző emberek különösen […]
2019-06-03

Szeretném javítani a szívem egészségét

Remek dolog, ha növelni szeretné szíve egészségügyi állapotát. Ne gondolja, hogy nagy változásokon kell átmennie, hogy hatással legyen szíve egészségére. Még alapvető, kis lépések is drámai hatást eredményezhetnek.
2019-05-14

Milyen egy normális nyugalmi pulzusszám?

Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb pulzusszám a nyugalomban hatékonyabb szívfunkciót és jobb szív- és érrendszeri alkalmasságot jelent. Például egy jól képzett sportoló normális nyugalmi szívfrekvenciája közelebb lehet a 40 ütemhez percenként. Viszont..
2019-04-29

Kevés, kevesebb, semennyi – a cukorbevitel csökkentésének 6 módja

Semmilyen előnnyel nem jár a cukorfogyasztás, sőt, rengeteg egészségügyi panasz köthető hozzá. Több kutatás kimutatta, hogy nem elég leszámolni a hozzáadott cukorral, hiszen az élelmiszerek nagy része már alapból magas mennyiségű cukrot tartalmaz…
2019-04-18

A frontok csak jönnek-mennek – a vérnyomás pedig ingadozik!

Népi tanítás szerint április szeszélyes hónap, amit tapasztalhatunk is, hiszen az időjárás valóban egyre változékonyabb: míg az egyik napon forró, nyári napsütésnek örülhetünk, a következőkben már szinte didergünk a hűvös, esős szeles időtől…
2019-04-11

A szénhidrát kerülése árthat a szívnek?

Ugyan a fogyni vágyók első számú ellensége a szénhidrát most viszont kiderült: az sem jó, ha ennek megvonásával túlzásba esik a személy. A ma legdivatosabb diéták is erre alapulnak, viszont ez komoly veszélyt jelenthet…
2019-03-22

A stressz és a kardiológiai problémák

A stressz különböző tüneteket okozhat, mint az erős szívdobogás, izomfeszülés, vércukorszintemelkedés. A tartós stressz állapota pedig fizikai megbetegedések megjelenéséhez vezethet…
2019-03-11

A stressz felel érte?

A stressz és az izgalom a szív-érrendszeri megbetegedések fő okozója – derült ki egy amerikai kutatásból. Az amerikai kardiológusok éves konferenciáján közzétett felmérés szerint a stresszmentes életmód akár 60 százalékkal is csökkentheti a szívroham és a stroke esélyét.
2019-02-26

A gyógytorna unalmas – inkább játsszunk helyette!

Ha gyógykezelésre járunk és hazafelé tartunk az egyórás gyógytorna után, a legkevésbé sem vágyunk rá, hogy otthon egyedül zűrös gyakorlatokat végezzünk, melyek sokára hoznának csak eredményt. Cosmin Mihaiu TED-előadó egy szórakoztató és olcsó megoldást mutat be, amely az unalmas gyógytorna-gyakorlatokat könnyen megtanulható videojátékká alakítja át.
2019-02-20

Szeretné, ha az agya lenne az erőssége? Mozogjon!

Az edzés nem csak a testre hat. Kiderült, hogy amit egy jobb bicepsz erősítésére csinál, az agynak is segít. Több kutatás és  tanulmány mutatja, hogy néhány testgyakorlat segít fitten tartani az agyat. És a legjobb hír, a testmozgással erősebb agyat is lehet építeni. Ez csak pár figyelemre méltó eredmény, melyek talán motiválhatják Önt, […]
2019-01-26

Kétszerte több férfi hal meg hirtelen szívhalállal, mint nő

Amerikai kutatók az első epidemiológiai vizsgálat színhelyén, Framingham városában vizsgálták a hirtelen szívhalál gyakoriságát, és megállapították, hogy kétszer annyi férfi fejezi be életét így, mint nő, legtöbbször előzetes panasz vagy tünet nélkül.  
2019-01-23
dynostics

Dynostics – az intelligens rendszer

Fontos a teljesítmény? Fogyni akar? Egészséges akar lenni? Támaszkodjon egy intelligens rendszerre – Dynostics
2019-01-11

A leggyakoribb szívbetegségek és tünetek

Mindenki sokat hallott már a szívbetegségekről. Vajon tudja-e, mely betegségeket foglalja magába? Valójában nincs egyetlen olyan tünet sem, ami 100 százalékosan bizonyítaná a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, de bizonyos tünetek megjelenése valószínűvé tehetik e betegségek diagnózisát.  Nézzük a tüneteket.
2018-12-19

Hogyan melegítsünk be és milyen legyen a levezetés?

Az aerobicban (mint minden más sportban) a helyes bemelegítés és levezetés segít megelőzni a sérüléseket, és hozzájárul a teljesítmény növeléséhez.
2018-12-10

Téli sport a szabadban

A rendszeres testmozgás hozzájárul az egészség megőrzéséhez, a hideg idő beköszöntével azonban néhány tényezőt figyelembe kell vennünk.
2018-12-04

6 meglepő dolog, amely szívinfarktushoz vezethet

A szív-, érrendszeri betegségek leggyakoribb okai közé tartozik a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a stresszes életvitel. Azonban olyan okai is lehetnek a szívbetegségek kialakulásának, amelyekre nem is gondolnánk.
2018-11-30

Úgy mint a profiknak!

Ugyanaz a képzési és táplálkozási program mindenki számára pontos mérési módszerek nélkül? Nem csoda, hogy az egészségre érzékenyek 95% -a nem éri el célját és gyakran feladja. Akár fogyás, izomépítés, akár testformálás – a DYNOSTICS Vo2 Max segítségével az ügyfelek rendkívül hatékony és holisztikus testkezelést tesznek lehetővé.
2018-10-27

Testmozgással a fogyásért avagy az 1 óra alatt elégetett kalória titka

Az aktivitás fontos szerepet játszik minden súlycsökkentő és súlymegtartó programban. Ha aktívak vagyunk, a testünk több energiát használ. Ha több kalóriát használunk, mint amit elfogyasztunk, akkor fogyunk. Az aktivtás segít a súly csökkentésében és megtartásában. De mennyi aktivitásra van szükségünk?
2018-09-26

Miét nem sportolunk?

Kifogások amelyek többnyire csak kifogások, hiszen a rendszeres testmozgás beépítése a mindennapi életünkbe sokszor nem egyszerű. Néhány praktikus tanács, hogyan győzzük le a közénk és a mozgás közé álló akadályokat…
2018-09-10

Melyik a jobb?

Minden nap 30 perc vagy hetente 3 alkalommal 60 perc?
2018-06-02

A nők és a futás

Bármilyen életterület által támasztott kihívásról is legyen szó, az utóbbi ~10 évben – kortól függetlenül – egyre több magyar nő választ a feltöltődésre, kikapcsolódásra, illetve inspirálódásra egyszerű, egészséges és sportos megoldást: a futást. Maraton vagy félmaraton, 1km vagy 21km – számukra nemcsak távok hossza, és nem is csak a percekben […]
2018-05-15

Szívbetegség és sportolás

A mozgásszegény életmód jelentősen növeli a szív-, érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett fokozza az elhízásra, magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre, illetve érelmeszesedésre való hajlamot. A rendszeres testmozgás hosszú távon javítja a vérkeringést, általa javul az állóképességünk.
2018-04-27

Hogy javítottam meg a szívemet?

Hogyan kezdünk ilyesmibe bele? Nos, ez itt egy hosszmetszeti kép belőlem. Láthatják középtájt azt a szerkezetet, kitüremkedő kis képződményt. Az a bal kamra, az aortabillentyűn préseli keresztül a vért — az aortabillentyű két működő zsebét láthatják — fent a felszálló aortában…
2018-04-11

Fuss egy egészségesebb életért, mert a futás boldoggá (is) tesz!

Manapság hajlamosabbak vagyunk a lustálkodásra. Az ember szívesebben tölti idejét otthon- a klíma mellett- , vagy a vízparton hűsölve, ennek következtében a fontos dolgok, mint testmozgás a háttérbe szorulnak. Azonban a lustaság elkerülése és a szervezetünk egészségének megőrzése érdekében ajánlott egy kis mozgást beiktatni unalmasabb estéinkre, de célszerűbb kitűzni célul, […]
2018-04-03

Befolyásoló tényezők

Életkor? Elhízás? Rossz táplálkozás vagy dohányzás? Genetika, esetleg földrajzi és szociális vagy demográfiai jellemzők? Mind, mind a vérnyomást negatívan befolyásoló tényezők.
2018-03-22

Magas vérnyomás – mikor forduljak orvoshoz?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint, ha a szív összehúzódásakor mutatott első szám (szisztolés) értéke 140 Hgmm-nél magasabb, a második értéke (diasztolés) pedig 90 Hgmm-nél magasabb.
2018-03-19

Hogy barátkozzunk meg a stresszel?

Stressz. Szívünk gyorsabban ver tőle, légzésünk felgyorsul, homlokunk pedig az izzadságtól gyöngyözni kezd. A stresszt mind ez idáig ellenségként kezelték, egy új kutatás azonban felfedi, hogy a stressz csak abban az esetben van rossz hatással egészségünkre, ha így gondolkodunk róla. Kelly McGonigal pszichológus arra sarkall, hogy pozitívumként tekintsünk a stresszre, és bemutatja a […]
2018-02-28

A magas vérnyomás jelei

A hipertónia (más néven magas vérnyomás) sokáig rejtve maradhat, és csak akkor derül fény a betegség meglétére, ha már kialakult valamely szövődmény is. Nem véletlenül hívják néma gyilkosnak, mert szinte észrevétlenül is képes súlyos szervkárosodásokat előidézni. A különböző jelekre emiatt érdemes nagy figyelmet fordítani, hogy egészségünket hosszútávon is megóvjuk. Magas vérnyomásról […]
2018-02-05

A szauna hatása a szívre

A szauna jótékonyan hat az egész szervezetre, immunrendszer erősítő és méregtelenítő hatású. A magas hőmérséklet hatására a bőr erei kitágulnak, a szervezet izzadással reagál a meleg levegőre. A verejtékezés lényege, hogy a szervezet megtartsa maghőmérsékletét, azaz a 37,5 fokot, továbbá elősegíti a méreg-, és salakanyagok kiürülését. A fokozott izzadás elősegítésének […]
2018-02-05

A korai szívhalálozás egyik jelentős oka

A korai szívhalálozás mind a mai napig nagy kihívást jelent a kardiológusok számára, melynek hátterében számos megbetegedés állhat. Kiemelkedően fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk szűrővizsgálatokon, mely nagyban hozzájárul a betegségek idejében történő felfedezéséhez. A familiáris hypercholesterinaemia genetikailag öröklődő betegség, mely során az LDL koleszterin szintje extrém mértékben magas. A kiemelkedően […]
2018-02-04

Mikor forduljunk orvoshoz sportolás előtt?

A rendszeres edzés segít kontrollálni a súlyt, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és erősíti a csontokat és az izmokat. De ha az edzés alatt egészségügyi problémák jelentkeznek, akkor érdemes orvoshoz fordulni a következő edzés előtt.
2017-12-28

Áldozzon szívére fél órát az újévben!

Érdemes az újévben időt szánni egészségi állapotunk felmérésére, és tisztában lenni az esetleges problémákkal, hogy minél előbb elkezdhesse szakorvosunk a megfelelő kezelést. A szűrővizsgálatok elvégzésével fény derülhet egyes rejtett betegségekre, általuk idejében meg lehet kezdeni az állapotot igénylő kezeléseket. A szűrővizsgálatok elvégeztetése nem csak panaszok esetén javasolt, hanem akkor is, […]
2017-12-28

A legjobb újévi fogadalom, amit önmagának tehet: óvja a szívét 2018-ban!

Az újév beköszöntével sokan tesznek maguknak különböző fogadalmakat, akár a munkára, akár az egészségmegőrzésre nézve. Az év eleje jó indoka lehet az újrakezdésnek, vagy az új célok megfogalmazásának. Amennyiben az életmódunkon szeretnénk változtatni, érdemes pontokba gyűjteni, hogy milyen változtatásokra van szükségünk. A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás alapvető követelménye […]
2017-12-05

Nagyobb a szívbetegség kockázata télen

A vezető halálokok első helyén a szív-, érrendszeri megbetegedések állnak. Statisztikai adatok szerint évente 17,5 millió ember hal meg a világon valamely kardiovaszkuláris betegség miatt, az előrejelzések alapján pedig ez a szám évről-évre nőni fog. Hazánkat tekintve évente 100 000 emberből több mint 790-en halnak meg valamely szívbetegségben. A szív, érrendszeri […]
2017-11-10

Melyik sport szolgálja leginkább a szívünk egészségét?

Az egészségmegőrzés egyik feltétele a rendszeres testmozgás. Általa elkerülhetőek a civilizációs betegségek, mint például a cukorbetegség, túlsúly, magas koleszterinszint, bizonyos daganatos megbetegedések, továbbá a különféle kardiológiai problémák. Egy tanulmány szerint vannak sportágak, melyek űzése jelentősebben csökkenti a különféle szív-, érrendszeri betegségek kialakulását, szemben más sportokkal. Ide tartoznak az állóképességi sportok, […]
2017-10-09

Aki sportol, annak a szíve egészséges

A rendszeres testmozgással hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez. Általa elkerülhető a súlygyarapodás, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, sőt egyéb, például a daganatos betegségekben történő halálozás is csökken. A testedzés ideje alatt a szív pumpafunkciója hatékonyabb, a véráramlás felgyorsul. A sejtekhez az oxigénben és tápanyagban gazdag vér hamarabb jut el, így […]
2017-10-09

A sportolók szívének egészsége

Sporttevékenység közben megemelkedik a pulzusszám és fokozódik a vérkeringés. A rendszeres fizikai terhelés során a szívizmot ellátó kis hajszálerek száma megnövekszik, hogy a szívizmok több oxigénhez jussanak. A szívizmok megerősödésével megnő a szív tömege, ezt a jelenséget nevezzük sportszívnek. Az élsportolóknál, szinte kivétel nélkül kialakul a sportszív. Problémát egészen addig […]
2017-10-02

Kardiológiai vizsgálatok fontossága a sportolók körében

A sportolók szív-, és érrendszeri vizsgálataival a sportkardiológia foglalkozik. A vizsgálatok közé tartozik a szívultrahang, a nyugalmi és terheléses EKG, továbbá laborvizsgálat is szükséges az egészségi állapot teljes felméréséhez. A vizsgálati eredmények alapján további vizsgálatok is szükségesek lehetnek, például szív CT, szív MR vagy 24 órás EKG monitorizálás. A sportolás jótékony […]
2017-09-28

Szívből jövő üzenet

Van egy szívből jövő üzenetünk számodra! Partnerünk, a WIWE készülékek forgalmazója ismét árkedvezményt biztosít, ha 2017. november 7-ig vásárolod meg új készülékedet. Miért a WIWE? A WIWE-al megbízható információt kaphatsz szíved állapotáról! A WIWE az EKG görbe tulajdonságait kiértékelő intelligens algoritmus segítségével mutatja meg a hirtelen szívmegállás és a pitvar fibrilláció okozta […]
2017-09-21

Ünnepi akció a szív világnapja alkalmából

Szeptember 24-én ünnepeljük a Szív világnapját! Ennek alkalmából a Szíwell kardiológia szeptember 30-ig 30%-os engedményt biztosít az első vizsgálat árából! Éljen Ön is a kedvezményes lehetőséggel és végeztesse el most az esedékes kardiológiai szűrővizsgálatot vagy menedzserszűrést! Számos szolgáltatással várjuk rendelőnkben, kérjen időpontot most! A Szíwell kardiológia Önt is várja, ha szívügye […]
2017-09-20

Menyhárt Doktornő a 2017-es FINA szakmai gárdájában

Magyarország idei legnagyobb eseménye a Vízi Világbajnokság (FINA) volt. Budapesten több helyszínen, továbbá Balatonfüreden is létesítettek versenypályákat a sportolók megmérettetésére. A rendezvény ideje alatt a Semmelweis Egészségügyi Kft. orvosai, ápolói, gyógytornászai és asszisztensei biztosították az egészségügyi szolgáltatásokat, valamint meghirdetett jelentkezési lap kitöltésével további orvosok is regisztrálhattak önkéntesnek. Az egészségügyi team […]
2017-07-04

Öröklődhet a szívbetegség?

Az örökletes szívbetegségek hátterében genetikai hajlam áll, de nem hagyható figyelmen kívül a szülői minta sem. A szokások, mint például az étkezés, a káros szenvedélyek (dohányzás, alkoholizmus) is öröklődhetnek, melyek a későbbiekben szív-, érrendszeri betegségekhez vezetnek. A szívbetegségek öröklődésének kutatását az indította el, hogy egyre több fiatalnál, sportolónál jelentkezett hirtelen […]
2017-06-12

Mellkasi fájdalom okai

A mellkasi fájdalom számos betegség tünete lehet. Megkülönböztetünk kardiális (szív-, érrendszeri) eredetű, valamint nem szív eredetű mellkasi fájdalmat. Leggyakrabban azonban mégis a szívet ellátó erek, a szívizmot érintő állapot, vagy egyéb keringési rendellenesség okozza, mely kiterjedhet a karra, vállra, nyakra. Mivel létfontosságú funkciók kerülnek veszélybe, fontos mielőbb kideríteni a probléma […]
2017-05-31

Milyen vizsgálatokból áll a menedzserszűrés?

Menedzserszűrés során végzett vizsgálatok Fizikális vizsgálat: bőrfelület megtekintése, elváltozások felfedezése. A vizsgálat keretein belül a lágyrészek (has, nyak) áttapintása történik, külön figyelmet fordítva az erek kitapinthatóságára (érelmeszesedés gyanúja). Továbbá testsúly, magasság és vérnyomásmérés is sorra kerül. Kardiológiai vizsgálatok: fizikális vizsgálatot követően az orvos szívultrahangot, EKG vizsgálatot végez, valamint sor kerülhet […]
2016-10-19

Kardiovaszkuláris betegségek – statisztikák

A kardiovaszkuláris betegség (CVD) világszerte a vezető halálok, ami évente több mint 17,5 millió életet követel. Minden esztendőben mintegy 7,6 millió ember hal meg szívrohamban, és 5,7 millióan agyi érkeringési zavarban (stroke).
2016-10-19

Évente ezrek életét mentheti meg az újraélesztés

Az újraélesztés nem ördöngösség, orvosi diploma nélkül is életben lehet tartani az embert hirtelen szívmegállás esetén
2016-10-19

Plakátokon tanítják az életmentést a Combinókon

Az életmentést, a laikus segítségnyújtást segítő plakátokat helyez ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Nagykörúton járó Combino villamosokon.
2016-10-17

Új eszköz segíti a Semmelweis Egyetem koszorúér-betegeit

Az új típusú eszköz erősebb és gyorsabban szívódik fel, ennek köszönhetően kevesebb ideig kell gyógyszert szednie a betegnek.
2016-10-17

A vérnyomás-szabályozás genetikai háttere

Eddig a hipertónia-kockázatért felelős genetikai háttér két százalékát ismertük, most a Nature Genetics-ben megjelent három tanulmány révén megduplázódott a tudásunk. Milyen módszertannal dolgoznak az óriási vizsgálatok?akértői most terjedelmes tanulmányban foglaltak állást.  
2016-10-17

A sztatinok hatását alábecsülik, mellékhatásaikat eltúlozzák

Az érelzsírosodásban alapvető szerepet játszó koleszterin vérszintjét csökkentő sztatinok már évtizedek óta forgalomban vannak, de még mindig vitatják értéküket, mellékhatásaik gyakoriságát sokszor eltúlozzák. A kérdés legismertebb szakértői most terjedelmes tanulmányban foglaltak állást.  
2016-09-26

Hipertónia-szuperszűrés

Minden harmadik felnőtt hipertóniás, s egyre nő a serdülő hipertóniások száma is. Ugyanakkor a betegek fele nem tud betegségéről, illetve nem kap megfelelő kezelést. Emiatt az Egyesült Államokban a szűrővizsgálatok kiterjesztésén gondolkoznak. Világszerte, így nálunk is szerveznek hipertóniaszűréseket, ahol mindig igen sokan bizonyulnak magas vérnyomásúnak, de persze csak olyanok, akik […]