Kardiológiai vizsgálatok fontossága a sportolók körében

A sportolás jótékony hatással van a szervezetre, általa csökken a koleszterinszint, normalizálódik a vérnyomás, elősegíti a testsúly megőrzését, és csökkenti számos súlyos betegség kialakulásának esélyét. A rendszeres sportolás következtében a szív strukturális változáson megy keresztül, megváltoztatva ezzel a normál értékeket. Az így kialakult sportszív miatt kialakuló eltérések sokszor nehezen különíthetőek el bizonyos kóros állapotoktól, emiatt fontos, hogy sporkardiológiában jártas kardiológus végezze a vizsgálatokat.

A szűrővizsgálatok fontossága

Az öröklött és szerzett szívbetegségek sokáig rejtve maradhatnak. Egy edzés alkalmával, a szervezetre rótt terhelés hatására azonban különböző tüneteket tapasztalhat a sportoló, nem is tudva, hogy szív-, érrendszeri megbetegedés áll panaszainak hátterében. Egy sporkardiológiai vizsgálattal a betegségek nagy része kiszűrhető.

A sportkardiológia lényege a sportolás közbeni értékek megállapítása, a szervezetet veszélyeztető állapotok kiszűrése. Az eredményt mindig az egyéni adottságokhoz mérten kell meghatározni, a sportoló kora, testfelépítése és az általa űzött sportág is mind befolyásoló tényező. A kontrollvizsgálatokat érdemes évente megismételni, hogy tisztában legyünk az egészségi állapotunkkal, valamint meghatározhatjuk, hogy a sportolás intenzitásán kell-e változtatnunk.

A sportolóknak egyéni érdekük a rendszeres vizsgálatokon való részvétel. A szűrővizsgálatok legnagyobb előnye, hogy általuk időben kideríthető a már meglévő szívbetegség, továbbá a kezdődő kardiológiai problémákra is fényt derít, megelőzve ezzel a súlyosabb eseteket, mint például a hirtelen fellépő szívhalált.