Kétszerte több férfi hal meg hirtelen szívhalállal, mint nő

Amerikai kutatók az első epidemiológiai vizsgálat színhelyén, Framingham városában vizsgálták a hirtelen szívhalál gyakoriságát, és megállapították, hogy kétszer annyi férfi fejezi be életét így, mint nő, legtöbbször előzetes panasz vagy tünet nélkül.

 

A 2. világháború után igen korán kiderült, hogy a halálozási statisztika csúcsára a kardiovaszkuláris betegségek kerültek. Az Egyesült Államok közegészségügyi szakértői ezért már 1948-ban megszervezték Massachusetts állam egyik városában azt a vizsgálatot, amely ma már harmadik generációs alapon folyik a szív- és érbetegségek epidemiológiájának tanulmányozására. Évtizedek során az ott végzett, tudományos tanulmányokból a közelmúltban végzett értékelés szerint mintegy 1200 dolgozat jelent meg.

Az eredeti Framingham-tanulmányba 5209 egészséges férfi és nő lépett be 30–62 éves korában, akik vállalták, hogy a részletes vizsgálatok után kétévenként megismétlik a teljes vizsgálatsort, hosszú életviteli, táplálkozási listák kitöltésével kiegészítve. Ezt követően 1971-ben, az eredeti résztvevők felnőtt gyermekeiből és azok házastársaiból 5124 került be a tanulmányba, és 2002-ben már a harmadik generáció került sorra: az első csoport unokáival folytatódott a megfigyelés.

Most Chicago Northwestern Egyetemének munkatársai Brittany M. Bogle vezetésével vontak be a megfigyelésbe 2294 férfit és 2785 nőt, akik az eredeti Framingham-tanulmányban, 1948 és 2001 között nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben. Ebben a populációban a megfigyelési idő (illetve 160 395 résztvevőév) alatt 375 hirtelen szívhalál történt. A vizsgálatban hirtelen szívhalálnak azt minősítették, ha a tünetek kezdetétől a halál egy órán belül beállt, és annak más szervre vonatkozó oka nem volt. A dolgozatot az American Heart Association folyóirata közölte.

A munkacsoport a hirtelen halál esélyét kiszámolta a 45, 55, 65 és 75 éves korosztályra, és négy ismert kockázati tényező: a vérnyomás, a vérkoleszterin, a dohányzás és a cukorbetegség esetleges hatását is figyelembe vették. Összességében a férfiaknál minden kilencedik esetben volt a halálok hirtelen szívhalál, a nőknél csak minden harmincadik minősült annak. A kutatók számításai szerint a hirtelen szívhalál élettartam-kockázata a 45 éves korcsoportban a férfiaknál 10,9% (95%-os MT: 9,4–12,5%), a nőknél 2,8% (2,1–3,5%). Ugyanez az érték tíz évvel később 11,2% (9,9–12,6%) a férfiak csoportjában és 3,4% (2,7–4,1%) a nők körében. A 65 éveseknél a férfiak adata 10,1% (8,7–11,5%), a nőké 3,4% (2,7–4,2%). Végül a 75 éveseknél a férfiak esélye a hirtelen szívhalálra 6,7% (5,3–8,1%), a nőké pedig 2,4% (1,7–3,1%).

A Framingham Heart Study alanyaira vonatkozóan már korábban is volt vizsgálat a hirtelen szívhalál felbecsülése végett. Dr. Schatzkin és munkatársai ugyancsak a framinghami populációt vizsgálták, és akkor is több férfi halt meg hirtelen halállal, mint ahány nő. A különbség az volt, hogy a korábbi kockázatmérés során nem észleltek jelentős befolyású rizikófaktort a szívhalál előtti időszakban. Most viszont a 45 éves korcsoportban a 160/100 Hgmm-nél magasabb vérnyomású résztvevők nagyobb kockázatúnak bizonyultak. Ennek megfelelően Dr. Bogle és munkatársai fölhívják a figyelmet arra, hogy a hipertónia a hirtelen szívhalál kockázatát szignifikánsan növeli, ezért ennek kezelése, gondozása igen fontos, preventív tevékenység.