Magas vérnyomás – mikor forduljak orvoshoz?

A magas vérnyomás tünetei: A leggyakoribb panaszok közé tartozik a fejfájás, szédülés, ingerlékenység, látászavar, szapora szívverés, izzadás, valamint mellkasi nyomás. Amennyiben a tünetek hosszabb ideig fennállnak, érdemes otthonunkban vérnyomást mérni, illetve vérnyomásnaplót vezetni. A pontosabb eredmény érdekében ajánlott a 24 órás vérnyomásmérés (ABPM), amely a 24 órán keresztül mért vérnyomás értékek átlagát adja eredményül.

Magas vérnyomás kialakulása: A leggyakoribb befolyásoló tényező a mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás (fokozott só fogyasztás), stresszes életvitel, illetve a káros szenvedélyek (dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott koffeinbevitel) ugyancsak növelik a betegség kialakulásának kockázatát. Ezen tényezők hatására kialakult magas vérnyomást elsődleges hyertoniának hívjuk, az esetek 80-90%-ban ezek által alakul ki a betegség. Másodlagos magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha más betegség szövődményeként, mint például cukorbetegség, vesebetegségek, valamint az endokrin rendszer zavarai okozzák a betegség megjelenését. A háziorvossal való konzultáció során javasolt a fent említett tényezőkre kitérni, ezáltal is segítve a diagnózis pontos felállítását.

Kezelés:  történhet gyógyszer nélkül, illetve gyógyszerrel, figyelembe véve a már meg lévő betegségeket. Gyógyszer nélküli kezelés során az állapothoz igazított étrend összeállítása, mozgásterv felállítása történik.  Gyógyszeres kezelés esetén vagy a perctérfogatot, vagy a perifériás érellenállást csökkentik, illetve mindkettőt. Ez esetben is ajánlott figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra, rendszeres testmozgásra.

Ha komolyan veszi a magas vérnyomást, akkor:

  • 45%-kal csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát
  • 24%-kal csökkenheti a szívinfarktus miatti halálozás kockázatát
  • 21%-kal csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek miatti halálozás esélyt

Így tartsa kordában a vérnyomását: A magas vérnyomás karbantartásában a legelső lépés a megfelelő életmód. Rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással, szaunával, masszázzsal és egyéb praktikákkal nemcsak megelőzheti, de akár 20 Hgmm-rel csökkentheti is vérnyomását. Fontos azonban, hogy az életmód kezelés ugyanúgy orvosi felügyeletet igényel, mint a gyógyszeres terápia. Ezért a második lépés a megfelelő gyakorlattal bíró szakorvos felkeresése, a kezelés személyre szabott beállítása és rendszeres kontroll.