Mellkasi fájdalom okai

Leggyakrabban azonban mégis a szívet ellátó erek, a szívizmot érintő állapot, vagy egyéb keringési rendellenesség okozza, mely kiterjedhet a karra, vállra, nyakra. Mivel létfontosságú funkciók kerülnek veszélybe, fontos mielőbb kideríteni a probléma okát.

Szív eredetű mellkasi fájdalom

-Angina: a mellkasi szorító fájdalom, vagy más néven angina oka leggyakrabban a koszorúserek keringési zavara. Ezek az erek a szívizomzatot látják el vérrel, amennyiben ez a működés romlik, a szívizomzat károsodását váltja ki. A szívizomzat nem megfelelő működése gátolja a vér normál áramlását, a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez, ezáltal fájdalom lép fel, általában a szegycsont mögött.

– Infarktus: a szívrohamot a koszorúserek állapotromlása idézi elő. A szív vérellátása csökken vagy megszűnik, emiatt a szívizom az oxigénellátás hiányában elhal. A szívroham legjellemzőbb tünete az időszakos mellkasi fájdalom, nehézlégzés, fáradékonyság. A fájdalom több helyen is jelentkezhet, általában a mellkas közepén a legjelentősebb, és onnan sugároz ki a bal karba, hátba, állkapocsba. Az anginánál élesebb fájdalom és hosszabban tart.

Érelmeszesedés: az erek átjárhatóságát gátolják az érfalra kitapadt plakkok. A plakkokat kalcium, zsírral telt sejtek, koleszterinkristályok alkotják, melyek csökkentik a vérkeringést. Az érelmeszesedés fokozza az anginás fájdalom, illetve a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Aneurizma: aortafal kiboltosulását jelenti. Ez a rendellenes állapot az érfal rétegeinek szétválását okozza. Az aortafal gyengülését az érelmeszesedés okozza, ritkábban sérülés, illetve különféle fertőző betegségek. Amennyiben az aortafal megreped hirtelen jelentkező, éles fájdalom jelentkezik, a súlyos belső vérzés akár halált is okozhat.

Egyéb szerv okozta mellkasi fájdalom

  • Nyelőcső, gyomor: a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe (reflux) a nyálkahártya irritációját váltja ki. A gyomorsav felmaródást okoz, akár fekélyt is okozhat. Ez az állapot a szegycsont mögötti terület fájdalmát váltja ki.
  • Légzőszervi betegségek: számos tüdőt érintő megbetegedés okozhat mellkasi fájdalmat. Tüdőembólia esetén egy vérrög elzárja a tüdőartériát, ezáltal a légzőszerv keringése csökken, rosszabb esetben meg is szűnik.
  • Mellhártyagyulladás: leggyakoribb oka tüdőgyulladás, vagy egyéb fertőzés. A fájdalom légvételkor jelentkezik.
  • Stressz: ritkán gondolnak a stresszre, mint mellkasi fájdalom okára. Azonban a stressz és súlyosabb formájában megjelenő pánikbetegség egyik leggyakoribb tünete a nehézlégzés, és a vele együtt járó mellkasi fájdalom.

 

Akár szív eredetű, akár egyéb betegség áll a mellkasi fájdalom hátterében ajánlott mielőbb felkeresni orvosunkat. Amennyiben megnyugtató választ kapunk a fájdalom okára, életmód változtatással csökkenthető, a későbbiekben elkerülhető a kiújulás veszélye.