Mélyvénás trombózis dióhéjban

  • A vénák szerepe

A vénáknak az a feladata, hogy a vért a test összes szervéből visszaszállítsák a szívbe. A bőr alatt elhelyezkedő felületes vénákat és az izmok között húzódó mélyvénákat a rövid vénák kötik össze. A vér először a felületes vénákból a rövid vénákon keresztül a mélyvénákba jut.

  • Tünetek

Mélyvénás trombózisban vérrög keletkezik a lábszár és a comb izmai között mélyen húzódó visszérben. A hirtelen elzáródás következtében az érintett végtag megduzzad: a trombózisos láb körfogata, azonos helyen mérve több centiméterrel megnő a másik, egészséges lábhoz képest. Amennyiben terhelésre fokozódó fájdalmat érzel a lábszárában, vagy a combban. A láb behajlításakor a fájdalom erősödhet. A lábfej hátrahajlításakor éles fájdalom keletkezik a vádliban. Az érintett végtag általában melegebb, lilás színezetű lehet, nyomásra érzékennyé válik.

Az intő jeleket tanácsos komolyan venni és orvoshoz fordulni, mert a kezeletlen mélyvénás trombózis igen veszélyes szövődménnyel járhat. Előfordulhat ugyanis, hogy a visszeret elzáró vérrög egy része leszakad és besodródik a keringésbe. A leszakadó vérrög – embólus – a lábakra préselő hatására továbbhalad a szív felé, majd onnan a tüdőbe, ahol az egyik tüdőérben megakad. Ezt az állapotot tüdőembóliának (pulmonálisembolizáció) nevezzük. A tüdőembólia hirtelen, vagy fokozatosan jelentkező légszomjjal, belégzésre erősödő, szúró mellkasi fájdalommal jár, és akár hirtelen halálhoz is vezethet.

A mélyvénás trombózis késői szövődménye a lábszárban kialakuló ún. poszttrombotikusszindróma (szív és érrendszeri betegség). Ebben az esetben a lábszárvénában kialakult vérrög miatt a véráramlás a felületes vénákba terelődik, ahol fokozott nyomás alakul ki és a környező szövetek károsodnak. Tünete a lábszárfájdalom, a duzzanat, kiütések a bőrön és – súlyos esetben – a lábszárfekély.

  • Kiváltó okok

A mélyvénás trombózis számos rizikófaktora, hajlamosító tényezője ismeretes. Ilyen például a hosszan tartó ágyhoz kötöttség, korlátozott mozgásképesség. Műtét után, gipszeléskor, betegség, sérülés miatt, vagy hosszabb utazás alkalmával a vérkeringés lelassulhat, és megnőhet a vérrögképződés kockázata. Trombózis kialakulásához vezethet az érfal baleset (például csonttörés) okozta sérülése is. A mélyvénás trombózis kialakulásának fokozott kockázatával kell számolni akkor is, ha már a családban volt ilyen betegség. Az örökletes, családilag halmozott, szokatlan helyen is trombózis okozó állapotokat trombofiliának nevezzük. Növeli a rizikófaktort a túlsúlyosság és a dohányzás, valamint azoknál a hatvan évnél idősebb személyeknél, akik olyan betegségben szenvednek, amely mozgáskorlátozottsággal jár.

  • Kezelés

A mélyvénás trombózis kezelése azt a célt szolgálja, hogy a vénát elzáró vérrög ne növekedjen tovább, valamint annak megakadályozását, hogy a vérrögből kisebb vérrögök szakadjanak le, és a keringéssel továbbhaladva eljussanak a tüdőbe. A trombózisos beteg kezelése véralvadásgátló gyógyszerrel (orvosi nevén antikoaguláns) történik.Ennek alkalmazását a tünete észlelése után azonnal el kell kezdeni, hogy a trombus növekedését és leszakadását megakadályozzuk. Erre ma legelterjedtebben a kis molekultömegűheparin készítmények alkalmasak. (inkább kapja egy napig hiába, mint egyszer későn)!

Ne engedje, hogy a magas vérnyomás beteggé tegye!