Milyen vizsgálatokból áll a menedzserszűrés?

Menedzserszűrés során végzett vizsgálatok

  • Fizikális vizsgálat: bőrfelület megtekintése, elváltozások felfedezése. A vizsgálat keretein belül a lágyrészek (has, nyak) áttapintása történik, külön figyelmet fordítva az erek kitapinthatóságára (érelmeszesedés gyanúja). Továbbá testsúly, magasság és vérnyomásmérés is sorra kerül.

  • Kardiológiai vizsgálatok: fizikális vizsgálatot követően az orvos szívultrahangot, EKG vizsgálatot végez, valamint sor kerülhet terheléses EKG elvégzésére is.

24 órás vérnyomásmérés alkalmazandó fehérköpeny hipertónia, éjszakai magas vérnyomás, terápia rezisztens hipertónia azonosítására.

Szív és érrendszeri rizikómérés: a mérés során a kor, nem, dohányzás, koleszterinszint és a szisztolés vérnyomás meghatározása történik. A kiszámított értékek alapján állapítható meg, hogy a páciens mely rizikófaktorba tartozik, mekkora esélye van rá, hogy 10 éven belül szív-, érrendszeri problémái lesznek.

Szív ultrahang: szív felépítéséről, és a billentyűk működéséről ad információt.

Boka-kar index mérés: a bokán mért értéket osztjuk el a karon mért vérnyomás értékével. Ha az érték 1 alatti, érszűkületre gyanakodhatunk, ha 1 feletti, akkor ez az érték az erek elmeszesedésére utalhat. A vizsgálat alkalmas a szívinfarktus, illetve agyvérzés kialakulásának kockázatát felmérni.

Holter (24 órás EKG) vizsgálat: 24 órán keresztül méri a szív elektromos tevékenységét.