„Minden élet számít” – Dr. Menyhárt Orsolya a Női Egészég Éve kezdeményezés-ben

Sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön a Ringier Axel Springer Magyarország kiadóvállalat Budapesten, hogy egészségportálja, az Egészségkalauz.hu elindítja a Női Egészség Éve kezdeményezést, melynek első számú célja, hogy 2020-ban minél több nő menjen el szűrővizsgálatokra.

 

19-39 éves nők több mint 50 százaléka nem vett még részt szűrővizsgálatokon, pedig fontos lenne – közölte Kovács Tibor, a Ringier Axel Springer Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogyha közülük már csak egy is elmegy egy szűrésre, már akkor eredményt ért el a kampány, hiszen minden élet számít.

 

Az ügyvezető igazgató arról is beszélt, hogy az egészségmegőrzés és az egészségtudatosság a mai Magyarország egyik legfontosabb kérdése, ezért a kiadóvállalat összes médiamárkája, azaz egyebek mellett a Blikk, a Blikk Rúzs, a Kiskegyed és a GLAMOUR is csatlakozik a kezdeményezéshez. Kovács Tibor azt is közölte, hogy a Ringier Axel Springer Magyarország nemcsak médiatermékeivel, hanem azzal is részt vesz a kampányban, hogy női munkavállalóinak részvételi lehetőséget biztosít ingyenes és kedvezményes szűrővizsgálatokon. 2016-os adatok szerint Magyarország az EU-s országok közül az ötödik legrosszabb helyen áll az elkerülhető halálokok tekintetében – közölte a sajtótájékoztatón Gerentsér Imre, a Ringier Axel Springer online portfólió igazgatója. A vezető hangsúlyozta, hogy ez egy hosszú idő alatt felhalmozódott probléma, tehát nem pillanatnyi okokra vezethető vissza. Az elkerülhető halálesetek egy részét az okozza, hogy sokan nem vesznek részt szűrővizsgálatokon. A szervezők egy friss, a magyar nők körében végzett reprezentatív kutatást is ismertettek, amely szerint a 18-65 éves nők 41 százaléka nem vett még részt mellrákszűrésen, 55 százalékuk pedig soha sem járt HPV-szűrésen.

Mit tesznek az egészségükért?

A kutatás keretein belül azt is megkérdezték a nőktől, hogy mit tesznek az egészségükért. A válaszadók a leggyakrabban (70 százalék) az informálódást említették, s mivel az ezt említők 68 százaléka az interneten tájékozódik, így az egészségügyi webszájtokra kiemelt szerep hárul. Gerentsér Imre arra is rávilágított, hogy a Női Egészség Évén keresztül nem titkolt cél, hogy a férfiakat is elérjék.