Nagyobb a szívbetegség kockázata télen

A szív, érrendszeri megbetegedések gyakoriságának meghatározására számos felmérést végeztek a kutatók, némely tanulmányban a szívbetegségek szezonalitására is kitértek. A kutatáshoz különböző adatokat használtak fel, mint például a vércukorszint, a vérzsírok, a vérnyomás és a testtömeg-index értékét, továbbá a vizsgált személyek korát, nemét és káros szenvedélyeit is az adatok közé sorolták.

A vizsgálat eredményei különbséget mutattak az évszakok között. A téli hónapokban a vérnyomás, testzsír és haskörfogat értékei magasabbak voltak, mint a nyári hónapokban. Az értékek szezonális eltérésében nagy szerepet játszik az időjárás, mivel nyáron sokkal többet tartózkodunk a szabadban, több időt töltünk el mozgással. A táplálkozás is nagyban összefügg az évszakokkal, télen kevesebb zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre, szemben a nyári időszakban termő legtöbb zöldség és gyümölcsfélével. Nyáron sokkal változatosabban tudunk étkezni, mely hozzájárul a testsúly megőrzéséhez és a szívbetegséget érintő kockázati tényezők csökkentéséhez. Az elegendő mennyiségű zöldség és gyümölcsfogyasztás bizonyítottan csökkenti a koleszterin szintet, mely szorosan összefügg az érelmeszesedés kialakulásával. A hideg idő beköszöntével sem kell lemondanunk a mozgásról, számos aktív tevékenységet végezhetünk akár az otthonunkban is, mint például szobabiciklizést és tornagyakorlatokat.


Kiemelten fontos ügyelni szívünk egészségére télen is, mivel általa lecsökkenthetőek a rizikótényezők, mint például az elhízás és a magas vérnyomás.