Öröklődhet a szívbetegség?

A szívbetegségek öröklődésének kutatását az indította el, hogy egyre több fiatalnál, sportolónál jelentkezett hirtelen szívmegállás. A vizsgálatok eredményeként megállapították a kutatók, hogy a ritmuszavarral járó szívbetegségek öröklődnek családon belül.

1. Dilatatív (kitágulásos) cardiomyopathia

E betegség során a szívizomsejtek elhalnak és a szövetek helyén kötőszövet alakul ki, az adott terület hegesedéssel gyógyul. Ennek eredményeképp a kamra kitágul, a szív összehúzó ereje csökken. A nem megfelelő pumpafunkció miatt a szervek, szövetek, és a sejtek nem jutnak elegendő vérmennyiséghez. Gyógyulási hajlama nem kedvező, a felismerését nehezíti, hogy eleinte nem okoz tüneteket.

2. Megvastagodásos szívizom-elfajulás

A kamrák fala megvastagszik és merevvé válik, ezáltal a bal kamrából az aortába nem tud a vér rendesen áramolni. Jellegzetes tünetei: ájulás, mellkasi fájdalom, légszomj. A betegség szívritmuszavarhoz vezet. Fontos a mielőbbi kezelés elkezdése, a megvastagodott fal sebészi úton történő eltávolítása javíthat a beteg állapotán. Ezen kívül gyógyszeres kezeléssel befolyásolható a szív összehúzódási mértéke.

3. Restriktív (szívizom-merevséggel járó) elfajulás

A szívizom-elfajulások legritkább formája. A kamrák fala merevvé válik, de nem vastagszik meg. A betegség során kóros anyagok szaporodnak fel a szívizomban, vagy a szívizom helyét hegszövet helyettesíti. Jellemző tünete a légszomj, szívritmuszavar, szívdobogás érzése, melyek leggyakrabban munkavégzés közben jelentkeznek. Ez esetben a szív nem tud elég vért kipumpálni a szervezetbe, így a szervek nem jutnak elegendő oxigénhez és vérhez. A beteg életkilátásai rosszak, a kezelés hosszú távon nem eredményez állapotjavulást.

Az öröklött szívbetegségek vizsgálatára egyre újabb módszereket találnak fel. A legújabb vizsgálat laboratóriumban történik, ahol genetikai tesztek alapján derítenek fényt a betegség meglétére. Ezen kívül EKG, szívultrahang vizsgálatok is elősegíthetik a további szükséges vizsgálatok indikálását.