Van-e a kávénak egészségügyi előnye?

A kávé kérdése régóta téma. Korábban egyes tanulmányok összefüggést találtak a kávéfogyasztás és az általános halálozás és esetleg a kardiovaszkuláris mortalitás között. Miért fordult meg ez a szemlélet? A korábbi tanulmányok nem mindig vették figyelembe, hogy az ismert, magas kockázatú viselkedési szokások, mint például a dohányzás és a fizikai inaktivitás, a kávéfogyasztók körében gyakoribb volt.

Az újabb vizsgálatok kimutatták, hogy a kávénak egészségügyi előnyei lehetnek, különböző betegségektől véd, beleértve a Parkinson-kórt, a 2-es típusú cukorbetegséget és a májbetegségeket. Úgy tűnik, hogy a kávé javítja a kognitív funkciókat és csökkenti a depresszió kockázatát. Ezenkívül néhány tanulmány megállapította, hogy napi két vagy több csésze kávé fokozhatja a szívbetegség kialakulásának kockázatát olyan embereknél, akiknek egy specifikus – és meglehetősen általános – genetikai mutációval rendelkeznek, amely lassítja a koffein lebontását a szervezetben.

Bár a kávé kevesebb kockázattal járhat, mint előnyökkel, a tejszín és a cukor hozzáadása a kávéhoz zsírt és kalóriát is eredményez – egyes esetekben akár több száz kalóriát is!